Lär dig sjunga rent. Hur man förbättrar sin pitch.
Lär dig sjunga! Röstövning att gå mellan bröstklang och huvudklang
Lär dig sjunga - Att värma upp rösten med lip rolls
Lär dig sjunga med sångövningar - Hur man får en fyllig klang?
Lär dig sjunga - Att värma upp rösten med Vocal Fry
Andreas Carlsson & Peter Wickström - I Want it That Way - Backstreet Boys Cover
Lär dig sjunga! Magstödet - Stödet
Lär dig sjunga! Back to Black och sångövningar
Lär dig sjunga! Sångövningar och låten Bruises med Linnéa Samuelsson
Jasmine Kara & Peter Wickström - More Than You Know - Axwell & Ingrosso Cover
Motgångar är vägen framåt
Hur man hanterar motgångar är en viktig egenskap när man håller på med musik. De flesta är vana vid att ha ett vanligt jobb, där man har en trygghet och gör ungefär samma saker varje månad. När de vill komma vidare med musiken har de samma synsätt vilket ofta blir en krock.

Här går 1 av 10 saker som man vill och det är normalt. 9 saker misslyckas, och det gäller att kunna släppa dem och fokusera all energi på den sak som fungerar. I början kan dessa 9 misslyckanden kännas som en chock. Man är inte van vid detta. Att få nej från en skolorna man sökte till, att få nej från auditions, att bandet man spelade i plötsligt upplöstes, eller att de valt en ny sångare, att låten man lagt ner veckor på inte kommer släppas. Allt detta kan verka otroligt jobbigt. För mig var det verkligen så.

Jag kom ihåg ett projekt där jag hade spelat in ett album med en artist och skulle göra spelningar en hel sommar som plötsligt ångrade sig. Under två veckor hade jag svårt att komma upp ur sängen. Jag trodde det här var världens ände. Slutet på allt. Nu när jag tänker tillbaka på det så kan jag inte förstå hur en sån liten motgång kunde ha så stor effekt. Nu upplever jag större problem varje vecka och kan ta det med lätthet.

Vid den första större motgången är det så många som lägger ner. Vid andra motgången är det också många. Men Om man lär sig fokusera på det fungerar och det som går bra så är det lättare att fortsätta. Ibland går inte saker som man tänkt sig fastän något annat bra kommer ur det.

Jag spenderade åren mellan 20-30 med att misslyckas med projekt. Det är inte många som tänker på det och det kanske inte verkar så nu. Men ibland var det riktigt tufft. Men vilken bra skola det var! Man fick direkt feedback från verkligheten. Gör om gör rätt. Det finns ett japanskt ordspråk: Ramla sju gånger, res dig upp åtta.

Så när du möter motgångar och tror det är ett tecken på att du inte är bra nog eller ska ge upp. Res dig igen.
Varför de flesta sångövningar är waste.
Igår var jag med på en tre timmar yogaklass med en av världens främsta yogis Arkady Shirin. Han är den som Sting, Bruce Springsteen, Madonna och George Clooney ringer innan de ska på turné eller komma i form innan en produktion. Arkady är en av de mest kontroversiella personer jag känner, född i Sibirien, har tränat landslag i Hockey, dansat balett, tränat kampsport och studerat för yogamästare i Indien. När han kom till Indien hade han glasögon. Hans mästare trampade sönder dem och sa: Nu ska vi träna upp din syn igen. När man pratar om yoga och Indien tänker många på en spirituell person klädd i ett gult skynke. Arkady är absolut ingen spirituell person inlindad i fluff och flum. Snarare hårda raka rör med en direkthet som krävdes sibiriens karga landskap.

Jag har tränat på att lära mig ett par rörelser nu i 2 år. Varje gång jag träffar honom så pekar han ut vad vi elever behöver förbättra. Han är otroligt noga med grunderna. I början tänkte jag: “Men när ska vi gå vidare, jag kan ju redan det här”. Men det är just det som är hemligheten. Varje gång jag träffar honom så lär jag med en ny detalj som jag kan applicera i min träning. Hans metod går ut på att bemästra grunderna så och slipa på dem tills man nått perfektion. Det är något jag verkligen gillar. Att han förespråkar en slags enkelhet, tålamod och fokus som inte är så vanligt idag.

Samma sak gäller i sång. Många tränar till 50 olika övningar på YouTube från olika lärare utan att ha någon koll på om de gör rätt. Istället för att bemästra de 1-2 övningar som verkligen har störst betydelse för dem. För några år sen hittade jag en svaghet i min röst, som jag ville förbättra. Jag bokade in sångpass med mig själv några gånger per vecka under ett år för att bara träna detta moment. Det var helt onaturligt för mig och kändes så svårt. Men denna träning har gett mer resultat än någon annan träning för mig när det gäller rösten. Jag lärde mig att balansera mitt sound. Det är något vackert att bara gå in i sig själv och finslipa på något om och om igen över lång tid. Det ger en säkerhet ingen kan ta ifrån en. Ett självförtroende man alltid kan luta sig på.

Denna typen av fokus och koncentration är otroligt tillfredsställande att utveckla. Man bemästrar sitt liv genom sin röst.
Innan du ger upp som sångare och artist lyssna på det här...
Just avslutat en dags coachingsession inför Idol
Lyssnade på en elev idag och fick en chock! 😮
Innan du lägger ner sången lyssna på det här...
2020 blev inte vad de flesta hade tänkt sig. Speciellt inte sångare och musiker. Läste en undersökning att var tredje musiker byter yrke och kommer nu göra något annat. Det innebär ett tystare Sverige framöver med mindre kultur.

Men det är också lätt att tappa hoppet när turnéer ställs in och många artister står utan inkomst. En del som hade ett fast jobb vid sidan av musiken inom tex klädbranschen har förlorat sin fasta inkomst.

Men det är också i tider när världen faller runt omkring en som de största möjligheterna dyker upp. Jag har pratat med trubadurer som haft mer spelningar än någonsin för att alla tror att alla spelningar ställts in, så de har varit ensamma på banan för alla mindre jobb.

Det är en tid att bli bättre på det man gör. Bättre sångare, bättre låtskrivare, bättre på promotion. Det är också en tid att fokusera och inte bli lamslagen av allt som händer runt omkring en. Att fokusera på det dagliga aktiviteterna för att komma vidare. Med skygglappar på för allt negativt som händer runt omkring en.

Det finns fortfarande tid att göra 2020 till ditt år och göra något riktigt bra av det, så när samhället är tillbaka som vanligt har du kommit ut starkare och mer fokuserad version av dig själv.

Sångare och musiker: Ge inte upp! Ni behövs! 💪💛
Hur blir man en dubbelt så bra sångare?
Jag behöver er hjälp!
Hur man handskas med haters..
Hur jag slösade år på att öva sång fel
Fast jag gick heltid flera på olika utbildningar och skolor så blev jag en ok sångare. Jag fick tänka stå och tänka på teknik när jag sjöng och kände mig inte alls fri eller att jag kunde njuta av musiken. Det kändes inte som att jag använde tiden väl och det kändes som att det var mitt fel att jag inte kunde utvecklas. Jag sölade bort hela gymnasietiden för jag visste inte hur jag skulle träna sång.

När jag började ta lektioner från coacher i USA så fick jag specifik feedback på vad jag behövde förbättra. Det blev då enklare att ägna några tillfällen per veckan med att göra dessa specifika övningar. Då började det hända grejer. Jag började höra från andra att jag lät bra. Jag utvecklades snabbare på ett halvår än med 6-7 år av lektioner i Sverige. Jag började förstå rösten på ett nytt sätt och vad jag behövde träna på. Inte bara generell coachning hur man värmer upp rösten utan specifik coachning hur jag kunde utveckla mitt sound.

Jag sjöng då alla stilar. Progressiv rock, musikal, jazz, visor, klassiskt, soul, pop. Men när jag började ringa in vart jag lät absolut bäst och fick bäst feedback från andra blev allt så mycket lättare. Ofta fastnar sångare i att sjunga alla stilar och bara härma originalartisten när de har 10 gånger mer potential inom ett sound. Här känns det lätt att sjunga. Ofta tar man det för givet själv, men det är här man har potential att bli riktigt bra. Det är otroligt kul att göra denna resa med en sångare. Att hjälpa dem hitta sitt sound och utveckla det.

Så om sången känns svår är det inte ditt fel. Om du inte låter så bra som du vill är det inte ditt fel. Om du känner dig osäker på höga toner när du sjunger är det inte ditt fel. Det kan helt enkelt vara så att du inte hittat rätt teknik och coachning.

Smarta sätt att nå ut med sin musik 2020
De flesta tänker att musikbranschen är svår och omöjlig att ta sig in i och att de antingen behöver göra världsturné eller ingenting. Men flera sångare jag coachar som tidigare haft det som hobby, släpper nu egenskiven musik och gör spelningar. Andra har gått ner i tid från sitt vanliga jobb. En av mina elever fick också sjunga i en svensk långfilm för ett tag sen. Då blir man lite stolt!

Många drömmer om att kunna jobba med musiken men har ingen plan för hur de ska uppnå detta, eller hur de ska komma igång. Det som jag gör är att först coacha dem så att de låter riktigt proffsigt. Det är a och o. Sen är det viktigt hur man ser på sin musik, att utveckla sitt självförtroende för det man gör. Det är en jätteviktigt del i coachningen.

Sedan gäller det att vara smart i hur man marknadsför sin musik. En sångerska jag pratade med var med och körade till en stor svensk artist som hade sett hennes klipp online där hon sjöng. Så att tänka kreativt när det gäller hur man framställer sig är viktigt så man sticker ut.

Ju mer nischad en sångare eller artist är desto enklare är det att synas och bli ihågkommen. Idag är det ofta bra att vara smal i sin genre och stil och nå kunna nå en viss publik internationellt, snarare än att härma och se likadan ut som alla andra.
Drömmarna förverkligas på andra sidan av ditt mörker
Ångest, depression och rädsla är något som håller många tillbaka. De tror att det inte går att utvecklas om de har dessa problem. Att det är något fel på dem eller att de fått en sämre lott i livet. Att detta kommer hindra dem från att göra vad de verkligen vill.

Men något som fascinerar mig är att flera framgångsrika artister jag träffat också har dessa problem. De är bara bättre på att handlas med dem, eller låter sig inte slås ned av dem. En del använder dem som en tillgång i sin musik och kan uttrycka sig på ett mer nyanserat sätt.

Jag brukade vara specialist på att starta projekt, för att sedan riva ner dem igen när känslor av rädsla kom upp eller när något blev för stort. Inget svider värre än efter man rivit ner något man jobbat på i månader för att bygga upp. Man känner sig allt annat än nobel.

Jag har sett andra som utåt sett det går väldigt bra för. Men privat så går de igenom enorma utmaningar och får möta sig själva och sina rädslor. Det här var en ögonöppnare för mig. De går igenom exakt samma saker. Skillnaden är hur de agerar i dessa stunder.

Lägger de ner sitt projekt, sårar relationer, tar droger, eller dricker?

Eller söker de upp en terapeut, omger sig med vänner, tränar och mediterar för att må bättre?

Det finns tusentals talangfulla musiker och sångare som låter sig hållas tillbaka av sina rädslor och mörkare sidor. Det är synd tycker jag. Det finns många som skulle kunna skapa fantastisk musik och konst men som hålls tillbaka av dessa sidor hos sig själv.

För mig har en stor del varit att träna mig själv att agera trots att det finns rädsla eller osäkerhet. Att bli mer modig. Att skapa en rutin som gör att jag kan göra det viktiga även om jag har en dålig dag. Att inte hela tiden gå på hur jag känner utan att göra ett åtagande till mig själv och något större. Det har varit en utmaning. Som musiker och sångare är jag en känslomänniska. Men att lära mig att sätta känslorna åt sidan och kunna fullfölja saker har varit så viktigt. För mig det öppnat en ny dimension av mig själv där jag både kan använda min skapandeförmåga, kreativitet och känslor när de behövs och också kunna ta beslut och agera när det behövs.

Att negligera dessa mörkare sidor hos sig själv kommer innebära att man inte kommer vidare. Man kommer vara kvar på samma nivå där man först bygger upp upp och sen river ner.

Att gå och vänta på att dessa tillstånd ska försvinna är inte realistiskt. Det är som att bo i ett krympande rum där man tillslut inte litar på sin egna förmåga längre.

Att utmana dessa gränser är sättet att komma vidare. Där är det viktigt att ha bra personer omkring sig som stöttar en att fortsätta. Jag har tröstat elever där deras spelningar ställts in och de känner att de vill ge upp. När de känner att deras tåg har gått och där de behöver pepp för att komma vidare.

Ofta är det detta att inte ge upp utan fortsätta som är hemligheten. Att komma ut starkare på andra sidan och se sitt projekt har växt under tiden. Då har de samtidigt växt som personer och blivit större än sina problem.
Att sluta är ett stort misstag
Att sluta är ett stort misstag. De flesta lägger av med saker långt innan det börjar hända saker. När jag var 12 år kontaktade jag författaren Torgny Lindgren för en uppgift i skolan. Jag frågade hur han blev författare. “Det tänkte jag aldrig” sa han. “Det bara blev så”. Han hade ett vanligt jobb men hans hobby växte och blev större och tillslut kunde han jobba med bara det. Ibland tar dessa saker väldigt lång tid.

Ofta ser vi inte denna processen själva. Vi är vana vid att saker och ting ska gå snabbt. Om vi är hungriga kan vi göra en macka på 5 min och bli mätta. Om vi jobbar får vi lön den 25:e. Vi kan lägga ut en bild på insta och få likes snabbt. Vi är inte vana vid att utveckla något över lång tid. Att se något växa på 5 till 10 år till exempel. Vi är inte vana vid att tänka om jag utvecklar den här förmågan så kommer jag om 10 år kunna bli riktigt bra på det. Det låter till och med absurt att tänka så. Det här gör att många slutar med saker. De lägger inte ner tid på sina hobbys. De slutar alldeles för tidigt fastän de skulle kunna ha förmågan och potentialen att bli verkligt skickliga inom något.

Om man läser 10 sidor om dagen inom ett område man vill bli bättre på och gör detta till en vana så man inte behöver tänka på det. Efter ett år har detta blivit 3650 sidor eller 14 böcker. Rätt så imponerande! Och på 10 år 140 böcker. Om man läser 140 böcker inom ett ämne så har man blivit ganska bra på det. Detta av något som man inte behövde tänka så mycket på att göra.

Jag såg en film om en föräldralös pojke häromdagen. Hans var fascinerad för språk så han lärde sig ett åt gången, helt på egen hand för att han var intresserad för det. Hans passion för språk fick honom att få ett scholarship till Oxford där han kunde fortsätta utveckla sitt intresse. Han utvecklade sen helt egna språk genom att ta inspiration från det han lärt sig och blandade in händelser och erfarenhet från hans egna liv.

När han var runt 40 år började han skriva en bok utifrån allt det han lärt sig och varit med om. Han började boken med: I en kulle bodde en hobbit. Boken fick namnet Bilbo och han blev sen erkänd som en av världens främsta författare. Vad hade hänt om han slutade hålla på med språk och odla sitt intresse? Det var inte förrän han var 45 år som saker verkligen började hända, efter 20-30 år av att utveckla sitt intresse. Det är också viktigt att vara omgiven av andra som tror på vad man gör.

En fru till en annan författare som länge levde i en trailer lagad med gaffatejp hittade en dag ett ihopskrynklat manus i soporna. Hon blåste bort cigarettaskan och började läsa vad skulle bli Stephen Kings genombrott “Carrie”. Innan dess hade hon uppmuntrat honom att inte ta ett vanligt jobb för att kunna satsa på sin karriär som författare.

En annan dokumentär som är väldigt sevärd om detta är Jiro Dreams or Shushi. Där får eleverna gå som lärling i 10 år för att lära sig yrket. Jiro har vigt sitt liv att förfina ett process av att göra riktigt bra sushi. Det är en månads väntetid till hans lilla restaurang.

Vi kanske inte alla kan bli som Torgny Lindgren, Tolkien, Stephen King eller Jiro, men jag tror på att hålla kvar vid sina intressen över lång tid och fortsätta utveckla dem. I stunden för att man gillar det och är passionerad för det, men också för att det kan leda till bra saker över tid till exempel ha det som yrke, eller verkligen bidra inom ett område.
Har precis lyssnat på och gett feedback till mina elever
Vilken grym masterclass vi hade idag! 😍 Har saknat eleverna under min semester. Så kul att höra när det börjar falla på plats för dem. En sjöng Let it go och från att ha känt spänt och ansträngt satt nu höjden som en smäck. En annan sjöng Norah Jones och hittade ett riktigt bra sound för hennes röst. Eleverna behöver inte 50 övningar att träna på. De behöver en eller två som är viktigast för dem nu. Mitt jobb är att hitta de övningarna så det blir enkelt för dem att utvecklas.
Vad är det viktigaste för att skapa nya möjligheter i livet?
Tove Lo, Icona Pop och Tove lo delade en liten lägenhet i London långt innan någon av dem blev stora. Det var råttor i lägenheten och de delade samma säng för de hade inte råd med något större.

Max Martin och Andreas Carlsson bodde vägg i vägg Stockholm långt innan de blev kända. Deras flickvänner blev trötta på dem för de bara skrev låtar.

Det är fascinerande hur ens omgivning kan påverka en. När två eller flera personer stänger in sig och jobbar mot samma mål blir inte längre 1+1 2, utan 3, 5 eller mycket mera, en synergieffekt.

Hur kan vi då applicera detta i vårat liv på ett mer praktiskt sätt? Jag tror att hitta ett umgänge med likasinnade som redan gör det vi vill göra.

Om vi vill bli bättre sångare så kommer det gå snabbare i ett community med andra sångare, där man kan dela erfarenheter med varandra.

Om vi vill spela in riktigt bra låtar så är det bra att samarbeta med en bra producent som kan hjälpa oss förverkliga våra idéer och där man kan skapa tillsammans.

Om vi vill skriva riktigt bra låtar så underlättar det att börja lära känna och umgås med andra låtskrivare.

Den kreativa processen blir så mycket mer levande än att bara försöka skapa på egen hand. Det här är något det bästa jag vet. Att tillsammans med en elev jobba fram vilken övning som är viktigast för eleven just nu. Eller hitta vilket sound som passar just deras röst. Man kan tro att det är något jag gör på egen hand. Men eleven kommer med 50% och tillsammans blir det 150 eller 200%.
Jobbar du med något bara för att dina föräldrar ville det?
Hur många personer jobbar med något bara för deras föräldrar ville det eller förväntade det av dem?
Eller för att det är så alla andra gör?
Många jobbar hårt inom ett yrke hela livet som de egentligen inte tycker om eller trivs med. Om man upptäcker detta tidigt i karriären tror jag man ska byta direkt. Ju tidigare desto bättre.

Om man upptäcker det senare i livet så är det nog bra att byta direkt också. Varför slösa tid med att göra något man inte gillar? Kanske innebär det en lägre lön, kanske färre middagar ute, men livskvalitén av att jobba med något man vill är en lön i sig.

Ett annat alternativ är att kombinera. Jag pratade nyligen med en naprapat som gillade sitt jobb men skulle vilja gå ner i tid och kunna hålla på mer med sitt musikintresse. Hon hade jobbat väldigt hårt många år och var nu sugen på att gå ner i tid. Vi kom underfund med att i sitt jobb gav hon hela tiden andra sitt fokus. I musiken kunde hon ägna sig mer åt sig själv.

Många är fast i tanken att jag kan väl inte bli artist, eller jag är väl för gammal. Men måste det verkligen vara svart eller vitt? Jag tror inte det.

Jag känner många som har ett vanligt jobb men som också sjunger på ett par dop eller bröllop per månad. Eller de som jobbar som trubadur om somrarna. Dessa är relativt enkelt att komma igång med.

Jag känner också de som släpper låtar på Spotify, Youtube som har hållit på lite längre som det går riktigt bra för. De jobbar på egen hand och behöver inget skivbolag för detta. Det här är också relativt enkelt att komma igång med och är något som kan växa över tid.

Jag tror det är viktigt att ändra tanken: Det går inte till: Hur kan jag göra det här?

Livet är för kort att leva någon annans dröm eller bara uppfylla andras förväntningar. Det är dags att ge tillbaka till sig själv.

3 saker som förstör ditt liv och hur du enkelt fixar dem.
Om vi vill bli mer negativa och klaga mer, så spendera 30 min varje dag med negativa personer så kommer vi själva också garanterat klaga och imitera deras beteende.

Om vi har en vän som är överviktig så ökar risken för att vi själva blir det med 57% enligt Nick Christakis, från Harvard Medical School.

Om vi vill bli alkoholist så skaffa en umgängeskrets där man dricker flera gånger per vecka så kommer vi snart vara på god väg.

Det här fungerar också i motsatt mer positiv riktning.

Om vi varje vecka börjar träffa de som har bra tränings- och matvanor så kommer vi också skaffa det. Det kommer kännas fel att svänga inom McDonalds på vägen hem från jobbet för vi tillhör ju denna gruppen nu. När vi ser dem beställa en sallad eller rawfood-efterätt så kommer vi troligen också göra samma sak. Hur ofta säger man inte i på en restaurang. Jag tar samma, när någon annan valt. Vi har också spegelneuroner i hjärnan som gör att vi naturligt kopierar andras beteende. Kanske har vår stenåldershjärna denna funktion just för att passa in i en grupp och öka chansen vår överlevnad.

Om vi vill bli en bättre sångare och skriva och släppa egna låtar på Spotify så är sannolikheten mycket större om vi umgås med andra som redan gör detta. Jag miss själv när jag var 19 och såg en annan lite äldre kille som hade spelat in och släppt ett album. Då tänkte jag: Det där kan jag också göra och så gjorde jag det. Det var enklare när jag kunde se någon som redan gjort det.

Om vi vill kunna gå ner i tid på vårt vanliga jobb och jobba med musiken och göra spelningar så är sannolikheten större om vi träffar andra som redan gör detta. Jag har några vänner som varje år åker ner till Österrike och spelar after ski gig på kvällarna och åker skidor på dagarna i den vackraste natur. Då öppnas ens ögon för vad som är möjligt.

Vi behöver omge oss med andra där detta beteende redan är normalt.

James Clear, författare till boken Atomic Habits skriver: One of the most effective things you can do to build better habits is to join a culture where your desired behavior is the normal behavior.

Som coach behöver jag kunna erbjuda såna sammanhang för mina elever. Att de kommer in i en grupp där det redan är standard att träna sång och bli bättre. Att de får träffa och se andra som redan släpper låtar, göra spelningar, och har musiken som en integrerad naturlig del av livet. Som en elev sa att om hon missat att träna på ett tag, och ser en video från en klass, så blir hon påmind att komma igång igen själv. Vissa elever har setts och börja skriva låtar tillsammans, andra satte ihop en konsert med låtarna de tränat på.

Att kunna se och höra andra som redan gör det vi vill göra är ett recept för utveckling.
Varför de flesta sångare inte når så långt som de skulle kunna.
Det svåra med att börja låta bra som sångare är att hantera positiv feedback och beröm. Sångaren har först fått träna flitigt för att bli bättre och bemästra något, fått kämpa gjort misstag, provat igen osv. Plötsligt börjar de låta bra och andra börjar säga: Wow va bra du låter, eller du kan ju verkligen sjunga. Eller du låter ju som en artist. Vad händer då? Jo sångaren börjar blir rädd för att göra misstag. De glömmer bort allt flit, alla misstag som tog dem dit de är nu. Vad händer om de gör ett misstag eller inte låter bra? Vad ska andra då tro om dem? Har de blivit sämre? Är de inte så bra längre? De börjar tro att deras förmåga är en del av deras personlighet istället för ett resultat av träning.

Här slutar många träna på svåra saker och stannar av i sin utveckling. De vill inte riskera att låta dåligt och verka dåliga på något. Och ett resultat är att de börjar minska sin förmåga. I en värld där de mer får verka perfekta snarare än att utvecklas.

Hur får man då en elev som stannat av på detta sätt att komma vidare? Hur skapar man en atmosfär där att göra misstag hyllas mer än att låta bra?

Vissa sångare som kommer till mig är redan vana att höra att de sjunger bra. För dem kan det vara en nyhet att få påpekat vad de behöver förbättra. Men det är ofta det de gillar. Att bara höra att de låter bra gör dem inte bättre och de har ibland blivit lite trötta på det.

Ibland ser jag någon som rädd för att göra misstag eller låta fel. Där får jag påminna dem om att det är ett experiment. Om de gör misstagen här i en övningssituation så kommer de göra färre misstag på scen.

Det kräver ett stort mod av dem att öppna sig så och vara sårbara på detta sätt. Men när vi upprätthåller denna atmosfär kan de verkligen komma vidare. De går in i en sfär av osäkerhet där de blir bättre och utvecklas. Inte genom att låta perfekt hela tiden, utan genom att våga göra misstag, få höra rent konkret vad de behöver göra för att bli bättre.
Att värma upp rösten
Magstödet, hur hittar jag det?
Att värma upp rösten fortsättning
Andreas Carlsson - Hur går man från misslyckad artist till legend inom musikindustrin?
Jasmine Kara - De satt sig i soffan och ingen visste vad som skulle hända...
Beri Gerwise berättar om livet som artist
Gunn Lundemo i intervju
Brett Manning berättar hur man sjunger höga toner.
När Taylor Swifts och Hayley Williams röstcoach skickar meddelande.
När låtskrivaren till Backstreet Boys och Westlife gillar vad man gör.
Written by Peter Wickstrom on June 22th 2018
Jag var en ok sångare. Hälften av gångerna jag sjöng kändes det bra och hälften kändes det ostadigt och att jag fick leta mig fram till min röst. Så här höll jag på och låtsades att allt var bra. En sångpedagog jag hade när jag var 20 sa att jag sjöng slarvigt och inte sjöng rent, men kunde inte ge mig verktyget att rätta till det. En dag efter en ensemblelektion bad läraren mig att komma till hans kontor. Det visade sig bli ett jobbigt möte...
Written by Peter Wickstrom on June 22 th 2018
De flesta sångare upplever att rösten lever ett eget liv. Den ena dagen fungerar den perfekt och låter som de vill, men nästa dag sviker den och det känns nästan som att sjunga med någon annans röst. Detta ger en fullständig panik inför svåra låtar och viktiga spelningar...
Written by Peter Wickstrom on June. 24th 2018
95 procent av alla sångare är “yellers”. De sjunger starkt och är stolta över att så mycket ljud kan komma från dem. Jag har också varit en av dem och jag vet hur tröttande för rösten det är. Efter ett rep eller ett gig är man helt slut och dagen efter vaknar man upp med whiskeyröst. Det går att hålla på så här några år men rösten håller inte hur länge som helst...